Stam acasa si povestim despre calatoria pe care am facut-o cu autorulota, iarna, in Ungaria si Austria. Ne facem zilele mai frumoase, calatorind prin intermediul amintirilor si avem rabdare si incredere, ca totul va fi bine!
Sa trecem la lucruri mai frumoase si sa povestim amanunte, despre aceasta calatorie.
Incepem prin a spune ca aceasta calatorie a durat 12 zile, timp in care am parcurs 3100 km si am cheltuit aproximativ 5500 lei, desi bugetul a fost mai mare.
Principalele categorii de cheltuieli pe care le-am avut
- Combustibil: Motorina dus-intors + 55 l GPL = 2100 lei.
- Campinguri
- Taxe de drumuri
- Mancare: cumparaturi + mersul la restaurant de 3 ori
Pentru aceasta calatorie nu ne-am facut planuri, de acasa, la fel ca si pentru altele. Este nemaipomentit sa te poti uita pe harta, in timp ce calatoresti cu autorulota, sa alegi un loc si sa spui ca vrei sa fii acolo, urmand ca asta, chiar sa se intample.
Practic, in calatoriile noastre, abia asteptam sa vedem cum arata asezarile oamenilor, cum arata formele de relief si orasele de pe harta. Si referitor la harta, ne place sa cautam locatii in ultimul moment. In functie de starea noastra, de cat de obositi suntem, de ce fel de activitate am vrea sa facem si uneori, de cati bani mai avem.
La fel e si cu campingurile. Fiecare deplasare de la un camping la altul, e o adevarata surpriza si bucurie. Cred ca cea mai tare chestie care te invata calatoritul liber, este sa traiesti clipa. Te invata sa fii bucuros cu tot ce e bun si cu tot ce apare neprevazut, si sa gasesti solutii.
Desi in Budapesta am mai fost cu autorulota, si am stat in Camping Arena, un camping mare, curat si frumos, relativ aproape de centru, in Austria am ajuns doar cu masina mica si cu autocarul, intr-una din practicile mele de specialitate, de la Facultatea de Geografie.
In Ziua 1 am plecat din Iasi.
In prima seara am innoptat in imensa parcare a Petromului, aflat exact inaintea vamii Bors, care apropos, e dotata cu toalete ecologice si apa.
Fiind a 2a zi de Craciun, am luat masa in doi, dupa care ne-am pus la somn.
Am dormit extraordinar de bine, pana pe la 4, cand s-a auzit o bubuitura si s-a miscat autorulota. Am sarit amandoi, din patul de sus si am iesit afara, in ploaie, in sosete. Era clar ca cineva ne-a lovit.
Ne-am gandit ca e un TIR, care ne-a atins, fara sa vrea, tinand cont de imensitatea parcarii. Era insa, o masina mica, cu o tanara la volan, care impreuna cu mama ei, plecau la Budapesta.
Autorulota a patit aproape nimic(o micuta zgarietura pe bara din spate), insa masina mica, avea portbagajul “acordeon”.
In ziua 2 am ajuns in Budapesta, dimineata, devreme.
In aceasta zi am avut timp sa umblam mult si sa facem multe lucruri.
Budapesta este destinatia perfecta, pentru perioada iernii, pentru ca intotdeauna vei avea ce face si ce vedea, in acest oras superb, indiferent de vreme.
In aceasta perioada am regasit Budapesta, plina ochi, de turisti, de pe toate continentele lumii. Am vizitat-o la pas, in timp ce am lasat autorulota in parcarea StarPark Parking, unde am platit 34,66 lei (2400 Forinti), pentru 24 ore si unde am ramas si peste noapte.
In timp ce strabateam stradutele orasului cu autorulota, am gasit aceasta parcare cu plata, in apropierea Castelului Vajdahunyad, a Bailor Termale Szechenyi si a Pietei Eroilor din Budapesta. Parcarea ofera doar o toaleta ecologica.
Budapesta, pe timp de zi, este superba, dar pe timp de noapte e si mai si. Peste tot este miscare. Turistii invadeaza la propriu, orasul, iar luminile sunt parca asezate, spre a-ti calauzi pasii in zonele de interes.
Trebuie sa recunosc ca m-am gandit de cateva ori, dupa lasatul serii, la casuta noastra pe roti, dar totul a fost in regula, cand ne-am intors la parcare.
Targul de Craciun din Budapesta este un vis implinit de-al nostru, cu ocazia acestei calatorii, cu autorulota. Tot ce pot spune este ca a fost o magie alcatuita din: lumina, culoare, hoinareala pe tot felul de stradute, multi oameni, bucurie si iubire… de restul, va lasam sa va uitati la cateva poze, pentru ca nu stim altfel, cum sa va spunem cat de fain a fost!
In Ziua 3 am ajuns in Austria.
De stiut cand mergi cu autorulota in Austria:
- Autostrada nu se plateste, se plateste vigneta pe 1, 10 zile sau 1 luna. Se lipeste pe parbriz, la interior.
- Austria e plina de parcari amenajate, cu plata, in orasele mari. Avantajul e ca deseori sunt mai aproape de centru decat campingurile.
- Pe autostrada dar si in zonele turistice sunt parcari mari, cu zona de servicii pt autorulote( apa+ wc).
- Austria e destinatie turistica pentru autorulote(si nu numai) in orice sezon
- Austria, in general e o tara sigura, desigur, in conditiile in care nu apare imprevizibilul.
- Austria e plina de castele, care sunt semnalizate prin indicatoare, la tot pasul.
De cand am patruns in Austria, nu am putut sa nu remarcam cat de aerisit erau organizate asezarile omenesti, fie ele si rurale. Nu am putut sa nu observam curatenia si ordinea generala si cum orice lucru, e asezat parca, la locul lui.
Chiar si de pe autostrada, peisajele au fost superbe. Inca de la intrarea pe autostrada, se vedeau muntii la o foarte mare departare, atat de departe incat parea ca nu e realitate, ci, mai degraba, o holograma.
Am colindat putin harta si am hotarat sa mergem catre Viena, dar sa nu ne oprim sa o vizitam, decat daca vom simti nevoia, pe masura ce ne apropiem de ea… si n-am simtit, nici eu si nici Bog.
Dupa cursa lunga, la picior, pe care am facut-o in Ziua 2, in Budapesta, am simtit nevoia sa stam intr-un loc retras, unde sa ne putem bucura unul de celalalt si in care sa fim surprinsi de frumusetile naturii.
Asa am ajuns in orasul TRAISEN(Austria), intr-un camping terasat, cu o capacitate de 130 de locuri, care a costat 23 euro/noapte/total.
Campingul Terrassen Camping Traisen ofera o superba priveliste catre Alpii Gutenstein si o liniste aproape de necrezut…
Nu ne-a parut deloc rau, ca am lasat natura sa ne surprinda, pentru ca dupa peisajele urbane, nimic nu se potriveste mai bine ca o asemenea asezare. Ba mai mult, am fi ramas o vesnicie acolo, in camping, sa alergam pe munti si dealuri.
In Ziua 4, am ajuns in Salzburg, in jurul orei 19:30.
Dupa ce am fost la un camping plin ochi de campere, si am aflat ca desi costa 37 euro/noapte, nu au internet si check-out-ul se face a doua zi, la amiaza, am hotarat sa plecam, catre alt camping. (Salzburg Panorama-Camping-Stadtblick- este numele acelui camping).
In drumul nostru, am gasit o parcare amenajata, la 1,5 km de centrul orasului care costa 10 euro/24 h. A fost o alegere ok, pentru o noapte si ziua ce a urmat, avand in vedere ca aveam bateriile full la autorulota si cele necesare.
Amplasarea acestei parcari pentru autorulote, ne-a facilitat vizitarea orasului intr-un timp scurt si continuarea calatoriei, mai repede decat am fi crezut.
In Ziua 5, am pornit sa vizitam orasul, pe o vreme insorita, dar cu – 4 grade Celsius.
La fel ca intreaga Austrie, Salzburgul e un oras ce debordeaza de bun-gust, ordine si siguranta. Totodata, acesta impune si o anumita conduita sociala, dezirabila. Salzburg este un oras in care traiul pare mai facil, pentru ca totul vine de la sine.
Castelul Hohensalzburg(Fortareata sin Salzburgul de Sus) este un castel din orasul austriac Salzburg, aflat pe muntele Festungsberg. Este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa, avand o lungime de 250 m si o latime de 150 m.
Acest obiectiv ne-a impresionat prin arhitectura si maretia sa, dar si prin peisajul divers pe care il ofera.
Din turnul acestui castel, poti privi imaginea panoramica a superbului oras Salzburg si totodata poti admira cum stau alaturi, muntii Austriei si Muntii Germaniei. Intrarea a costat 10 euro/ persoana.
Casa lui Motzart(Salzburg este orasul natal al marelui artist), aleele pietonale, constructiile cu atat de mult bun gust, toate fac parte din amintirile pe care le-am adunat din acest oras.
Ziua 6 ne-a purtat in raiul inghetat al muntilor Austriei, din zona Statiunii Hallstatt.
Statiunea este vizitata anual de peste 1 milion de turisti, datorita dezvoltarii zonei, a infrastructurii si a serviciilor, dar si a peisajelor superbe.
Drumul care serpuieste pe malul Lacului Hallstatt a fost o adevarata incantare si s-a adaugat pe lista noastra, cu cele mai spectaculoase drumuri, pe care am fost, cu autorulota.
Pe acest traseu, am intalnit parcari (dotate cu toalete in toata regula), in care iti puteai lasa masina, ca mai apoi sa mergi pe malul lacului, amenajat cu mobilier de picnic.
Din cauza aglomeratiei si a restrictiilor de parcare din orasul Hallstat, am ales sa stam intr-o parcare in imediata apropierea acestui oras, in zona Obertraun. Parcarea a costat 12 euro/ 24 ore, dar ce e cel mai important de zis este ca se afla intre munti, cu un peisaj de milioane, aproape de marginea lacului Hallstatt. Am dormit aici pentru o noapte si ne-am bucurat de intreaga natura, in ciuda temperaturii scazute, care a ajuns la -11*.
In zona exista un resort (in incinta caruia se afla si un jacuzzi) si o pizzerie. Seara am luat cina la restaurant si ne-am plimbat pe malul lacului.
Se spune ca locurile de poveste nu pot fi povestite. Ele trebuie vazute, simtite si traite. De poveste este acest loc, aflat la malul lacului. In cele 2 zile in care am stat aici, odata cu natura, a inghetat timpul, dar si orice gand, legat de grijile noastre de zi cu zi. Aici ne-am relaxat si ne-am reconectat cu ceea ce conteaza.
Austria Superioara este minunata! Muntii sai spectaculosi, drumurile facute printre asezarile cu bun gust, pantele domoale si curbele line, ne-au facut sa strabatem cu mare drag si usurinta, aceasta zona.
Desi ne-am gandit ca pe masura ce vom urca in munti, exista sanse mari ca zapezile sa ne dea de furca, am dat de o iarna ca-n povesti, cu zapada stralucitoare si un soare ce ne-a incalzit pe tot parcursul calatoriei.
In ziua 7, am plecat catre Viena.
Cand am ajuns in Viena, am realizat ca parcarile special amenajate, cu plata, pentru autorulote si rulote si campingurile, sunt supraaglomerate. Asa aglomeratie de campere, nu am mai vazut nicaieri, nici in sezon.
Am stat o noapte in Camping Wiena Sud, in ciuda faptului ca nu aveau internet(campingul fiind deschis pentru cateva zile, din cauza cererii mari) stiind ca in celalalt camping din Viena, nu aveau electricitate (probabil ca se intamplase ceva din cauza suprasolicitarii). 1 noapte in acest camping a costat 30 Euro.
Desi venisem cu gandul ca vom petrece Anul nou in Viena, in ajunul Anului Nou, am luat decizia sa plecam, la drum, mai departe.
In a 8-a zi, in ajunul Anului Nou, am plecat catre Budapesta.
Ne-am gandit ca ar fi ideal sa ne prinda prima zi a noului an intr-un oras mare, in care sa avem ce vizita, la pas, tinand cont ca de obicei, totul este inchis in aceasta zi.
Asa am ajuns in Budapesta, unde am stat in aceeasi parcare, in care am innoptat la venire(StarPark Parking, unde am platit 34,66 lei (2400 Forinti)/ 24 ore).
Noaptea de revelion, am petrecut-o pe strazile orasului, pe faleza Dunarii, in piateta in care a avut loc Targul de Craciun. Intregul oras a fost intr-o petrecere continua.
A 9 zi, fiind prima zi din noul an, am luat din nou, Budapesta la pas.
Budapesta va ramane mereu, unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vizitat pana in prezent. Avem multe amintiri aici, de pe vremea cand circulam doar cu masina si ori de cate ori ne intoarcem, le retraim.
In a 10-a zi, am luat-o usor, spre casa si ne-am oprit la Baile termale Bogacs.
Dupa un drum care parca mai degraba ar fi dus intr-un tinut de gheata, am ajuns intr-un loc in care nu stiam cum sa aruncam hainele mai repede de pe noi, si sa intram in apa, care avea 37* Celsius, desi afara erau – 3 grade Celsius. Locul se numeste Baile termale Bogacs(Ungaria).
La Campingul din Bogacs(strandfurdo bogacs), unde o noapte de campare costa 108 lei ( 7400 HUF)/ noapte, cu acces la toate bazinele(si credeti-ma ca sunt destule) erau – 3* Celsius.
Ziua a 11-a, am petrecut-o tot la Baile termale Bogacs.
Aici am simtit ca timp de doua zile timpul s-a oprit in loc. Nici vremea si nici peisajul nu ne-a ajutat sa ne dam seama de cum trece timpul. Am stiut doar ca e zi sau noapte, dar nici asta nu a contat prea mult, pentru ca ne-am relaxat complet.
Casuta noastra pe roti, ne-a asteapta cu caldura data la mare, de fiecare data, cand am iesit din bazinele cu apa fierbinte, in aerul inghetat. Imediat ajunsi la interior, ne ingramadeam amandoi la gura sobei, din autorulota, exact cum faceam odata, la bunici. Ne-am dat seama ca aveam nevoie de timpul acesta doar pentru noi doi. ❤️🏊♂️🚍
Pentru cei care doresc cazare, exista diverse optiuni, la hotelul si casutele din incinta complexului. Tot in incinta, exista bazine calde si pentru copilasi, restaurant si bar.
In ziua a 12-a, dimineata devreme, ne-am pornit spre casa.
Am ajuns in Iasi, seara, in jurul orei 22.
No Comments