Articolul: ” 10 motive SA NU DEVII RULOTIST ” nu este un pamflet sau o jignire, ba dimpotriva, te poate ajuta sa iti dai seama daca rulotismul ti se potriveste.
Noi ne-am indragostit iremediabil de rulotism, in august 2017, cand ne-am cumparat prima noastra casuta pe roti, o rulota.
In Februarie 2019, dupa ce am vandut rulota, am dat fuga pana in Italia si ne-am cumparat autorulota, pentru ca am simtit nevoia sa devenim si mai mobili si sa nu mai petrecem timp in care sa nu privim natura, atunci cand iesim in natura. Ma refer aici, la timpul alocat mai multor detalii pe care le presupun iesirile cu rulota, la cautarile de parcari mari pentru opriri, la agatatul si dezgatatul ei de masina, la procesul de calare, la momentele in care unul conduce si celalalt merge pe jos si se asigura ca rulota nu va lua gropi sau ca nu va fi accidentata…
Fie ca te regasesti sau nu in motivele ca tu sa nu devii rulotist, cred ca cea mai simpla cale prin care iti poti asuma acest stil de a calatori, este chiar testarea unei rulote/ autorulote. Altfel, risti sa-ti transformi investitia in pierdere.
Te poti indrepta pentru asta, catre firmele de inchiriere, care se afla in continua crestere pe piata din Romania si care iti pot pune la dispozitie, o gama variata de oferte.
Iata care credem noi ca sunt principalele motive, pentru care nu ar trebui sa devii rulotist:
1. Daca te gandesti sa iti iei rulota/ autorulota pentru a-ti fi mai comod cand iesi la gratar.
Am facut si noi de cateva ori gratar si nu e nimic rau sa gatesti atunci cand iesi in natura, dar nu fa din asta un scop pentru care vrei sa iti cumperi rulota/autorulota.
Unde mai pui ca gratarul trebuie sa fie prevazut cu tava pentru carbuni, pozitionata la inaltime fata de sol, focul trebuie facut cu carbuni si surcele cumparate, sau cel mult uscaciuni gasite pe jos, fumul nu trebuie sa derajeze vecinii si in niciun caz, gratarul nu trebuie amplasat langa propria casuta pe roti sau a altor detinatori de astfel de vehicule.
2. Daca iti place sa asculti muzica tare si sa faci galagie.
Singura muzica care ar trebui sa rasune tare in piept, cand iesim in natura, este cea a naturii.
3. Daca nu ai invatat sa strangi gunoiul in urma ta si il lasi pe oriunde, crezand ca“este biodegradabil” sau ca vine cineva sa il stranga.
Nu vorbesc aici despre un lucru aparent complicat, cum ar fi colectarea selectiva a deseurilor, ci pur si simplu ma refer la aruncarea gunoiului intr-un sac menajer, care urmeaza sa fie legat si pus intr-un loc in care sa nu ajunga animalele, pe timpul noptii si pe care sa il transporti la cea mai apropiata ghena(nu la cosurile supraincarcate din zonele gratis, de campare).
4. Daca crezi ca vei economisi bani, in calatoriile tale.
Vei fi dezamagit sau, in cel mai rau caz, vei pleca la drum, vei ajunge la jumatatea calatoriei si vei realiza ca s-au terminat banii.
Ia mereu in calcul si costurile legate de combustibilul suplimentar, intretinerea rulotei/autorulotei(remasticare etc), locul de parcare, asigurare, impozit si campinguri.
5. Daca crezi ca e simplu sa gasesti un loc de campare off-camping.
Doar pentru simplul fapt ca iti suna permisiv, termenul de “inafara campingului” si ai senzatia ca poti campa oriunde, nu inseamna ca asa sta treaba si in teren.
Fie el si off-camping, un loc de campare trebuie sa fie:
-intr-un loc drept, cat de cat, ca atunci cand calezi, sa dormi drept;
-intr-un loc cat de cat ferit, fara mult zgomot si fara sa incurce pe ceilalti participanti la trafic;
– sa te asiguri ca nu e proprietate privata, ca risti sa iti bata proprietarul in geam(am patit-o si noi, pe malul unui lac neingradit, aflat chiar langa o sosea tranzitata).
-sa te asiguri ca poti pleca de acolo, indiferent ca vine ploaie/furtuna/ninsoare.
-sa nu existe in preajma copaci mari si batrani, etc.
Astea sunt cateva din motivele pentru care am inceput sa preferam campingurile. Chiar ne dorim sa fie cat mai multe campinguri in tara noastra, ca atunci cand iesim cu autorulota sa ne luam de-o grija cu acest aspect.
6. Daca crezi ca rulota/ autorulota se conduce exact ca masina mica.
De curand am fost intrebata de catre un jurnalist: “De ce conduce doar Bogdan?”, iar raspunsul meu a fost urmatorul: “Bogdan are abilitati mai bune decat mine, atunci cand vine vorba de condusul masinii”.
Conduc masina mica, dar consider ca pentru a conduce autorulota, iti trebuie o anumita experienta si multa, multa atentie.
7. Daca nu iti place sa faci curatenie in concediu.
La rulota/autorulota trebuie sa te organizezi continuu. Orice lucru lasat aiurea te aglomereaza psihic, mai ales daca iti place ordinea si curatenia. Plus ca, la fel ca orice casa, trebuie intretinuta, ca altfel se deterioreaza.
8. Daca iti este greu sa gatesti in concediu.
Chiar daca ti-ai propus sa mananci numai la restaurante si ai bugetul necesar pentru asta, vei vede ca vei avea de ales intre a petrecere timp pe drum, la restaurant si a sta mai mult timp in natura, intr-un loc pe care l-ai gasit si de care inca nu te-ai saturat, asta implicand si gatitul in acel loc.
Recomandam in acest sens, sa aveti mereu la voi cateva alimente, rapid de pregatit, cum ar fi: un saculet de cartofi, oua, paste, ceapa, ulei etc. pentru ca nu se stie niciodata unde campezi, daca ai de unde cumpara sau daca ai chef sa fugi din natura, la magazin.
9. Daca te uiti pe Google Maps si ai senzatie ca toate drumurile pe care le vezi acolo, sunt practicabile cu rulota/autorulota.
Niciodata socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, cand vine vorba despre iesirile cu casa pe roti.
Cand esti cu rulota, lucrurile nu mai stau cum credeai: drumurile se ingustează, pantele devin mai abrupte, curbele mai stranse, asfaltul mai denivelat și parcarile se împuținează si mai tare… toate acestea, plus titlul de novice, ne-au adus amintiri de neuitat.
10. Daca nu iubesti si nu respecti natura, cu tot ce inseamna ea…
EPILOG catre oameni
E timpul sa iubim mai responsabil natura. Sa o iubim responsabil si sustenabil si sa dam ocazia si generatiilor urmatoare, sa se bucure cu adevarat de ea.
Sa o iubim ca pe semenul nostru… da, trebuie sa ne iubim semenii, fiecare dintre noi trebuie sa o faca si nu vorbesc aici de iubire erotica.
Haideti sa nu mai discriminam locuri din natura. E posibil sa descoperim ca zonele pe care le credeam a fi defavorizate si pe care le ocolim mereu sunt mai pline de sanatate, de vegetatie, de fauna si de oameni faini…si asa trebuie sa ramana.
Nu e pacat sa nu invatam de la natura care ne accepta asa cum suntem, care se adapteaza si care mereu e intr-o continua schimbare?
Si acum intreb, nu cumva este pacat sa purtam o extenise a casei dupa noi fara sa invatam nimic din toate astea?
De ce mergem in natura?? Nu cumva sa ne destresam si sa ne relaxam??
…si atunci, daca noi mergem pentru eliberare si pentru frumos, de ce sa ii stresam pe altii sau sa stricam locul in care urmeaza sa vina alti semeni de ai nostri sau in care chiar noi, urmeaza sa ne intoarcem??
Ma gandesc ca poate nu ne dam seama, ca noi, rulotistii, ducem imaginea Romaniei mai departe…da, chiar asta facem!
Ne place cand vedem ca „vin strainii la noi” si se comporta civilizat, admiram cand isi lasa papucii in fata rulotei, de fiecare data cand intra in ea… haideti sa ii facem si noi pe ei, sa ne primeasca cu drag „in strainatatea lor”!
Haideti sa fim mai putin galagiosi, sa lasam curatenie in urma noastra si sa nu distrugem nimic din locul in care stam!
Asta inseamna a trai in comuniune cu natura si cu ceilalti!
Ganduri bune si pace in suflete.
Cez.
Ladescu Gheorghe
•5 ani ago
Am 4 x 4 am scos toate scaunele
Dorm pe locul de langa sofer.
Saltea. Paturj. Sac. Cort daca vreau afara. Butelie.
Imi trebuie frigider si instalatie solara
2..3 zile stau intr un loc
Cu rulota sunt ingradit
Limitat