Cu autorulota in camping sau offcamping pe litoral, in vreme de pandemie??
Aceasta a fost intrebarea pe care ne-am pus-o in drum spre mare, dupa ce nu am reusit sa ne montam panourile solare, inainte sa plecam in aceasta calatorie.
Este o perioada aglomerata pentru servisarea rulotelor si autorulotelor, mai aglomerata decat in acelasi moment al altor ani, din cauza contextului generat de pandemie, care impune distanta sociala, lucru oferit de calatoriile cu rulota si autorulota, cu mici exceptii situationale (vezi povestea mai departe).
Desi nu am reusit sa montam panoul solar, fiind programati peste cateva zile pentru montaj (un termen scurt de altfel pentru perioada de fata), am trecut pe la sevice-ul din Darmanesti si am facut o revizie la instalatiile de apa si gaz, dupa iarna care a trecut.
Avand la dispozitie pe autorulota, doar cele doua baterii reincarcabile in mers, dedicate casutei pe roti, ajunsi la mare, am ales varianta de camping pentru o saptamana, pana sa ne vina randul la montat panoul solar. Am facut aceasta alegere din nevoia de curent electric pentru laptopurile de pe care muncim (apropos, in toata perioada aceasta noi muncim, nu suntem in vacanta 🙂 )
Trebuie sa precizez ca pana acum, nu am mai fost in sezon nici cu rulota, dar nici cu autorulota, la mare.
Desi cu rulota am facut 12.000 km in 10 luni, iar cu autorulota 30.000 km in 14 luni (am exclus perioada de stare de urgenta in care nu am circulat), toate vacantele mai lungi pe care le-am facut de-a lungul timpului, le-am programat in extrasezon. La mare, spre exemplu, cu autorulota am fost ultima data pe 1 mai 2019.
Cum a fost cu autorulota in camping la mare, in plin sezon, pe perioada pandemiei?
Am stat linistiti in Camping S MAMAIA, dar doar de luni seara, pana joi.
In acest camping am fost adesea, in afara sezonului, datorita iesirii lui la mare. Plaja campingului a fost foarte libera, in timp de pandemie.
In sezon insa, de joi dimineata a inceput sa se aglomereze atat de tare, incat au tras rulote in fata noastra, cu fundul aproape pe terasa autorulotei vecinilor, lucru care ne-a facut sa luam decizia sa plecam.
Lasand la o parte contextul actual, cand e necesara distanta sociala, situatia nu mai parea sigura nici din punct de vedere al posibilitatii aparitiei unui incident cu foc sau de alta natura.
Da, cred ca pe langa a sti ca vrem sa avem view si ca vrem sa vedem marea din patul rulotei sau autorulotei, trebuie sa pastram o distanta anume, pentru protectia si securitatea noastra, cand vine vorba de imprevizibil.
Si daca tot am atins acest subiect sensibil, vreau sa fac o mentiune importanta, pentru cei care sunt incepatori cu rulota, sperand ca pentru cei experimentati nu e nevoie de precizare si anume sa foloseasca bazinele pentru colectarea apelor gri.
Acest lucru este total necesar atat in camping cat si in off camping, ca sa nu poluam mediul (panza freatica, aerul, apa – aici e vorba de circuitul apei in natura) si nici sa nu ii udam covorul vecinului cu apa gri, daca tot am tras atat de aproape de el, in camping.
Nu va suparati, dar ma simt nevoita sa fac aceasta precizare pentru ca am vazut cu ochii mei asta.
Plus ca la cat de multi iubitori de rulotism (sper eu) suntem si cati vom mai fi, daca nu suntem atenti la aceste detalii si nu intrebuintam corespunzator echipamentele din dotare, in curand nimeni nu o sa ne mai primeasca pe nicaieri, off-camping.
Vezi mai jos cum am fost rugati de politie sa plecam dintr-o parcare publica, noi nefiind campati, doar parcati, rugamintea lor bazandu-se si pe motivul acesta si anume ca am putea deversa apele gri, pe jos.
Cum a fost off-camping cu autorulota la mare, in perioada pandemiei?
Din camping am fugit off camping, pe litoral, intre Venus si Saturn.
Avand in vedere ca se apropia weekendul si nu mai aveam nevoie de 220 W (la fel de mult ca in timpul saptamanii), pentru laptopuri, am preferat sa fugim din mijlocul aglomeratiei.
Am gasit un loc aproape de plaja, intr-o parcare dintre Venus si Saturn, unde ne-am simtit perfect, pana sa treaca politia si sa ne directioneze intr-o parcare ce apartine de primarie, spunandu-ne ca unde am parcat initial nu putem ramane, desi s-a vorbit in prealabil cu proprietarul barului din apropiere.
Au mentionat desigur, printre altele si faptul ca nu ne lasa sa stam, din frica de a nu lasa mizerie pe jos, ceea ce m-a dus cu gandul la situatia din camping si ca noi, cei care practicam rulotismul, trebuie sa fim mai responsabili.
Daca vom continua asa, noua, rulotistilor ne-ar putea merge vestea ca suntem oameni care nu respecta mediul inconjurator, si ni s-ar putea interzice off campingul.
Le-am transmis ca avem bazine colectare, ca nu lasam gunoaie, dimpotriva, le strangem si pe cele care nu sunt ale noastre, pe cat posibil, si ca ne-ar fi ajutat daca era un panou de interdictie la intrarea in parcare, ca sa stim din start, sa cautam alt loc in care sa parcam.
Ne-am mutat respectuos, intr-o parcare publica, la vreo 200 de metri distanta, de plaja si de locul in care am parcat initial.
Noua parcare avea toaleta publica, deschisa pe zi, avea dusuri cu apa rece si era supravegheata video.
Nu ne a ramas decat ca dimineata sa mergem cu autorulota in parcarea de langa plaja si seara in parcarea publica, la culcare.
Pentru noi experienta a fost satisfactoare la acel moment, in situatia in care eram, mai ales ca vecinii nostri de autorulota au fost atat de draguti, incat ne-au ajutat cu incarcarea laptopurilor pe timp de weekend… ba mai mult decat atat, chiar ne-am si imprietenit si tinem legatura. 🙂
Campingul de la mare versus campingul de la munte, pe vreme de pandemie
Dupa ce am plecat de la mare, am mers in camping la Darmanesti (Trotus Valey Camping/ Camperland), pentru cateva zile, cat ne-am montat panourile solare. Acest camping se regaseste in curtea service-ului pentru rulote si autorulote.
In camping la Darmanesti am gasit o liniste deplina si am petrecut seri in doi, pana tarziu…
Iubesc sa petrecem timpul in doi. Sa fim doar noi, sa povestim, sa punem lumea noastra la cale, sa ne bucuram de liniste, de pace si de natura, in felul nostru.
Poate nu ne dam seama, dar am uitat sa ne bucuram de momentul final al zilei, in goana pregatirilor pentru a doua zi.
Autorulota ne creeaza un spatiu ideal, pentru a ne bucura de tot ce ne inconjoara, oriunde si oricand.
In camping la Dramanesti, factorii de mediu ne-au imbiat la o cina romantica. 🍽️🥂
Natura se mustacea in geamul autorulotei si linistea ne imbia sa vorbim in soapta, la urechea persoanei iubite. 👩❤️👨
Asa ne-am reincarcat bateriile si am pornit din nou, la drum….
Si ghici ce? Dupa cateva zile pe drum, in care ne-am ocupat de niste aspecte legate de job-ul lui Bogdan, ne-am intors din nou, la mare, dar de data aceasta off-camping, pentru ca avem panoul solar si odata cu el, toate conditiile necesare, de care aveam nevoie, pentru a putea fi total independenti.
Cu autorulota off camping pe litoral, in Vama Veche
Avand in vedere ca anul acesta nu am ajuns de 1 mai la mare, din cauza pandemiei, nu am putut rezista tentatiei sa nu dam o fuga pana sus, pe tarm, unde sunt mereu campate rulote si autorulote.
Dupa 2 nopti in care am stat campati cu autorulota in Vama Veche, timp in care nu am coborat deloc in statiune sau pe plaja, din cauza ca am fost super ocupati cu treburile noastre si in acelasi timp, am incercat sa ne ferim de locurile aglomerate, am pornit din nou la drum, in cautarea unui alt loc de campare off-camping, pe litoralul romanesc, dar nu inainte de a rata un rasarit de luna plina si o furtuna, in Vama.
Desi vremea buna la malul marii e mereu dezirabila, mai ales cand te afli in vacanta, furtuna la malul marii, la autorulota, are un farmec aparte.
Plecati la drum, am ajuns cu autorulota off-camping la Tuzla, in satucul cu rulote si autorulote, cum ne place noua sa ii spunem, un loc superb de la malul Marii Negre, locul in care suntem si acum, cand scriu.
Pot spune ca e un loc special, diferit de alte locuri de la malul Marii Negre, un loc salbatic, in care se pastreaza distanta sociala, daca doresti si in care speram ca toti cei care vin, vor iubi acest loc, cel putin la fel de tare cat il iubim si noi, in momentul de fata.
Despre cum este cu autorulota off-camping la Tuzla, voi scrie intr-un articol viitor, asa ca te invit sa ramai pe aproape. 🙂
No Comments