Litoralul romanesc si cel bulgaresc, vazut din rulota, in prag de toamna timpurie, ne-a oferit de departe cele mai frumoase si diverse peisaje.
Dupa cateva luni bune, pline de provocari pe toate planurile(asa cum imi doream la finele lui 2017, mai exact sa imi cresc capacitatea de adaptare la orice situatie), iata-ne ajunsi la momentul in care am plecat cu adevarat, in concediul de odihna, mult asteptat.
Trebuie sa va spunem ca am mai avut o incercare de a pleca in concediu, cu o saptamana inainte, dar din pacate ne-am intors acasa cu platforma, de la mijlocul drumului. Dar zic sa nu amestecam povestile si sa ne bucuram de amintirile din proaspatul concediu, ce ne umplu de viata, ori de cate ori le aducem la zi.
Cu ceva curaj, ne-am luat unul pe altul, jurnalul de rulota, rulota echipata si masina imprumutata(pentru ca a noastra a avut nevoie de 2 saptamani de service) si am dat fuga-fuga, in locul din care simt ca provin, la malul Marii Negre.
Asa am ajuns la mare pentru a 3a oara cu rulota, intr-un an de zile si daca stam bine si ne gandim, va spunem sincer, ca altfel nici nu am mai putea merge.
Va invitam de data aceasta, sa calatoriti cu noi pe timp de vara intarziata, cu cate o zi de toamna timida, pe alocuri.
Toamna e anotimpul nostru preferat, cand vine vorba de calatorit. Soarele incalzeste indeajuns cat sa te simti mangaiat si frigul da tarcoale, numai bine cat sa dormi strans, imbratisat.
Toamna, marea e mai mult decat perfecta. Ea isi alege atent culorile, le asterne pe hartie si te asteapta sa jurizezi rezultatul. Vremea ii tine si ea pasul si isi da silinta sa te uimeasca de la o ora la alta.
Litoralul romanesc
Pe litoralul romanesc am intentionat sa innoptam in prima seara la farul de la Tuzla. Nu mai fusesem pana atunci si suna promitator.
Din pacate, desi ajunsi intr-o oarecare apropiere a farului, am fost nevoiti sa ne intoarcem din cauza ploii si a drumului neasfaltat, care ar fi putut sa ne creeze dificultati in cazul in care am fi ramas acolo si in cazul in care ar fi cazut o cantitate considerabila de precipitatii.
Recunoastem ca in calatoriile noastre cu rulota, acum suntem mult mai precauti, lucru ce ne-a facut sa cautam un loc de dormit, in Costinesti.
La ceas de seara, cu rulota in Costinesti
Am dormit prima noapte la malul marii, in rulota, in zona epavei. Mai erau inca 3 rulote in preajma noastra, iar in zare, se mai vedea o autorulota.
Ne am trezit pe la 6, am facut rapid cafeluta si am fugit in intampinarea rasaritului, care scalda marea si Evangelia, esuata aproape de mal, in limbi de foc. Ne-am facut inviorarea cu o plimbarea pe faleza Costinestiului, care spre surprinderea noastra a fost extinsa si amenajata.
Peripetia acestei vacante(cum, nu stiati ca la fiecare drum cu rulota avem cate o peripetie?) a fost o intamplare tragico-penibilo-comica, ce a venit imediat dupa noaptea petrecuta in Costinesti, cand am vrut sa mergem cu rulota in Bulgaria.
Am vrut, dar nu am reusit, pentru ca la vama, ne-am dat seama ca talonul rulotei este acasa, in masina noastra, lasata in service.
Drept urmare, ne-am intors de la vama si am mai stat o zi pe Litoralul Romanesc, la 2 Mai, la Hacienda Camping, un loc frumos amenajat si foarte curat, cu gazde primitoare si vecini prietenosi, cu care ne-am intins la povesti pana tarziu, in noapte.
Aici am asteptat sa ne fie trimis, prin curier, la Mangalia, talonul… :))
Asta e unul din cele mai mari avantaje cand esti cu casa mobila dupa tine: poti sa-ti reconfigurezi traseul, ori de cate ori e nevoie sau ori de cate ori doresti. Pentru ca ai casa cu tine, ai si o mai mare mobilitate si o mai mare puterea de a te adapta.
La 2 Mai, Marea Neagra e diferit de frumoasa.
Statiunea nu e inca atat de comerciala si populata si absolut orice loc, ca e vorba de camping, magazin sau local, este aproape de plaja.
La 2 Mai am vizitat localul meu favorit, de pe litoralul romanesc, unde in urma cu 1 an, la prima iesire la mare, cu rulota, am primit cafea din partea casei!!
Dimineata precedenta noptii petrecute in 2 mai, nu am apucat sa facem prea multe, pentru ca pe la 9, deja am fost anuntati ca a sosit plicul pus cu o zi in urma, la curierat.
Am strans totul, timp in care Bog s-a dus sa ridice talonul, iar cand s-a intors, “am sarit gardul” la vecinii bulgari(cum a spus un prieten de pe Facebook).
Litoralul Bulgaresc
Cand in sfarsit am reusit sa trecem CUB-ul in Bulgaria, ne-am dat seama ca traficul de date, desi fusese activat in prealabil, nu functioneaza. A trebuit sa ne ghidam din imaginilie vizuale, stocate de acasa si sa ne lasam purtati de drum, ca intr-un final sa ajungem in Camping Saint George, din Localitatea Topola.
Marea Neagra in Bulgaria, are cel mai frumos tarm si cele mai zgomotoase valuri.
Marea ca de jad, cu valuri rebele ce lovesc tarmul ca de quartz, ne-au trimis cu gandul rapid la wallpaperele tropicale, atat de ravnite de noi toti.
Camping Saint George- locul in care ai mai mult decat iti trebuie, la preturi modeste.
Am hotarat sa mergem in Camping Saint George, dupa ce am vazut imagini cu acesta, on-line, la o familie de rulotisti, pe care am si intalnit-o, cand am ajuns acolo.
Cand am ajuns in acest camping, ne-am dat seama ca in realitate e si mai frumos.
Aici, pe langa peisajul care iti taie respiratia, in schimbul a 25 leva/noapte(60 de lei )/echipaj(indiferent de cate persoane sau animalute sunt in rulota) pentru un sejur de minim 3 nopti, am avut si acces la piscina din incinta.
Campingul e dotat cu restaurant propriu si cu beach bar.
Marea e frumoasa oricand si oricum, chiar si cand trece prin starile ei atat de diferite, asemeni unui adolescent indragostit.
Stand in acest camping de la malul marii, am avut ocazia sa vedem si sa auzim marea, care s-a comportat pentru o noapte, ca un indragostit furios pe prima lui iubire.
Tarmul foarte inalt, i-a tinut piept ca un adevarat erou, insa valurile ce il loveau, sunau puternic, ca un tun ce tragea, la mare departare.
Doar o noapte i-a trebuit marii ce se vede din Camping Saint George, ca sa isi pregateasca un frumos vesmant, demn de numele pe care il poarta: “White Lagoon”.
Micul dejun ne-a fost zilnic acompniat de imaginea marii care parca curgea din cer.
Fiecare cina la rulota, s-a incheiat cu cerul scufundandu-se in mare…
Asa ne-am trezit dand frau romantismului si facand din farfuriile de plastic, umplute cu paste si scoici(gatite la rulota), o sticla de vin si doua pahare, plus o ghirlanda de luminite, cel mai frumos cadru de luat o cina romantica, la rulota, la malul marii.
Cap Kaliakra, Balcik si Varna, le-am vizitat intr-o singura zi, lasand rulota in camping.
Cascada aflata in curtea Castelului Reginei Maria, din Balcik
Corabii in Portul din Varna, Bulgaria
THRACIAN CLIFFS – locul uimitor pe care l-am descoperit, intr-o plimbare, la pas, la 4 km de Camping Saint George.
Thracian Cliffs Golf & Beach Resort este o statiune de 5*, indeosebi pentru patimitii de golf, dar nu exclusiv pt acestia, aflata nu departe de granita, la aproximativ 45 de km.
Este locul in care luxul se imbina cu bogatia naturii, in care interventia omului si-a lasat amprenta cu bun si calculat gust, asupra tarmului Marii Negre.
Tarmul acoperita cu un covor de iarba tuns la milimetru, perfectat de prezenta Marii Negre, m-a dus rapid cu gandul la tarmul Angliei de sud, poate chiar la Durdle Door.
Ne-am bucurat de ocazia de a vedea asemeni privelisti si de experienta in sine, insa ne-am dat seama rapid, ca pentru noi, cea mai buna cazare e tot la rulota, unde libertatea naturii nu este conditionata de nimic, iar libertatea noastra se extinde pana la punctul de intalnire al bunului simt, fata de tot ce ne inconjoara.
Cele 7 zile de concediu cu rulota, pe litoralul romanesc si pe cel bulgaresc au fost poate prea putin pentru a struni setea noastra de a sta in natura, insa de ajuns cat sa ne incarce bateriile pentru o perioada de timp.
www.jurnalderulota.ro iti multumeste ca ai ajuns pana aici si te invita sa vizionezi si videoul acestei calatorii!!
Cristi
•5 ani ago
Frumos articolul, însă prea puține informații (poate chiar deloc) despre campingurile unde ați oprit. Unul din principalele motive pentru care am ajuns pe acest site este acela de a cauta info despre campinguri, deoarece intenționez o experienta similara. Criteriile importante în ceea ce ma privește, sunt facilitățile și curățenia din camping. Altfel, în orice loc găsești imagini frumoase.
Cezara
•5 ani ago
Salutari. Multumim pentru mesaj.
Cele doua criterii mentionate, sunt variabile si interpretative, chiar subiective. Nu as vrea sa trimit pe nimeni intr-un loc, pentru care plateste, care mie imi place si sa nu fie pe gustul acelei persoane…