In acest articol veti gasi detalii despre cele mai importante locuri, in care am fost in calatoria noastra cu autorulota in Grecia, despre bugetul pe care l-am avut si despre ce am invatat din aceasta calatorie.
In aceasta vacanta de la inceputul toamnei, in care am fost plecati timp de 15 zile cu autorulota in Grecia, pot spune ca mi-am trait Geografia celor 5 ani de facultate. Mi-am adus aminte de practicile pe care le-am facut in strainatate cu profesorii si colegii, cu autocarele, doar ca de data aceasta a fost si mai frumos. Nu a fost obositor, nu am pierdut timp cu cazarea si nu am avut un plan de vizitat, stabilit de acasa, de care sa trebuiasca sa ne tinem mortis.
Fiind plecati cu autorulota, ne-am bucurat de calatoria in sine, pentru ca atunci cand iubesti sa calatoresti, inveti sa te bucuri si de drum, nu doar de destinatie.
In “periplul” nostru, ne-am umplut de frumusetile naturii, de relaxare si de energie, asa cum ar trebui sa se intample in orice calatorie, cu autorulota.
Ne-am propus sa nu fim stresati de gandul ca trebuie sa vedem cat mai multe locuri, ci sa ne simtim ca si cum am vietui, in locurile in care vom ajunge.
Daca stau bine si ma gandesc, am putea spune chiar ca am locuit in Grecia, timp de doua săptămâni.
Atata timp cat ai posibilitatea sa duci casa ta pe roti și activitățile tale zilnice, acolo unde alegi tu, nu mi se pare exagerata aceasta afirmatie.
In fiecare seara, in camping, am avut propria curte delimitata, magazin, restaurant și tot ce am avut nevoie.(Click aici pentru articolul cu campingurile in care am stat).
Am facut 4000 km in 15 zile si asa cum era de asteptat, nu am vazut toata Grecia. Ar fi fost imposibil, deoarece in functie de cat de minutios vrei sa vizitezi o tara, poate sa iti ia chiar si cativa ani de zile.
Am preferat sa ne bucuram de fiecare loc in care ne-am oprit si in acelasi timp, sa ne si relaxam, chiar daca asta a insemnat sa ramanem cate 2-3 zile, in acelasi camping.
Nu ne laudam ca am facut cel mai bun traseu, ci doar vrem sa impartasim cititorilor, principalele locuri in care am fost, in calatoria noastra cu autorulota in Grecia.
Sunt sigura ca sunt persoane care au fost deja in locurile acestea sau chiar in locuri si mai frumoase, desi avem convingerea ca fiecare loc are farmecul sau si ca frumusetea unui loc sta in ochii calatorului.
Ideea e ca pentru noi, acest concediu cu autorulota, in care am plecat de acasa stiind doar ca vrem sa ajungem in Grecia, a fost mai mult decat perfect. Ne-am simtit de-a dreptul liberi, așa cum îți permite rulotismul, cu adevarat, sa fii.
Bugetul pentru aceasta calatorie a ajuns la 1800 Euro.
Nu stim daca bugetul pentru calatoria noastra cu autorulota in Grecia, a fost mic sau mare, dar a ajuns la 1800 euro.
Principalele categorii de cheltuieli avute, sunt:
- motorina;
- campinguri;
- autostrazi si taxe de drumuri si poduri;
- mancare;
- cheltuieli neprevazute (exe: cu bateria, reparatia yalei, schimbarea camerelor de la biciclete).
Haideti sa va povestim, unde am fost in Grecia cu autorulota:
1. Prima Localitate in care ne-am oprit a fost Vourvourou
Aici am vizitat, Karidi Beach(Grecia)- O plaja superba si foarte cunoscuta, dar destul de aglomerata, la acel moment. De relaxat ne-am relaxat in Camping Rea.
(Nu uita sa dai click pe poza, daca vrei sa o vezi intr-un format si mai mare)
2. Paralia Katerini
Am fost doar intrecere, pentru ca sentimentul ca ne aflam intr-un loc in care am mai fost, desi nu s-a intamplat acest lucru, ne-a facut sa plecam mai departe, in cautarea altor peisaje.
3. Lichorcho- Orașul zeilor, aflat la poalele Muntelui Olimp.
In mitologia greaca, se spune despre Muntele Olimp ca era locuinta Zeilor.
Daca as fi fost vreo zeitate mi-ar fi placut ca macar de cateva ori pe an, sa trag autorulota la poalele Muntelui Olimp- cel mai inalt munte din Grecia(2917 m), care porneste de la nivelul marii. Imaginea lui ne-a ramas intiparita pe retina si astazi!
Imagineaza-ti ca te afli in arealul celei mai joase forme de relief si deodata, cand ridici privirea, vezi un munte urias cu o fragmentare deosebita. Cam asa s-a intamplat cand am intalnit noi Olimpul…
4. Volos
Acest frumos oras-port, cu străduțe joase, la nivelul plajei si al marii, m-a dus cu gandul pentru cateva secunde, la o Venetia mai exotica…
Va poftim la o felie de poza, cu plaja ca un Trio Chocolat, cu un strat de Marea Egee, care scanteiaza in lumina soarelui si cu „maslinii de pe tort”, in varf.
5. Kato Gatzea
Este orasul în care țărmul înconjoară și îmbrățișează, sufocant, Marea Egee, până aproape ca ea să se reverse pe șosea.
Plimbarile de zi si de seară, au capatat iz de ritual, cat am stat în superbul orășel Kato Gatzea. 🏝🚴🏻♀️🚴🏻♂️
Aici am facut Snorkeling pentru prima data și tot aici, Bog, s-a declarat cel mai fericit acvarist!
A găsit un “acvariu” mult mai mare decât cel de acasă, in care a putut înnota și el, linistit, alături de peștișori.
6. Kamena Vourla este orasul de la poalele munților Knimis.
Ne-am pornit din Kato Gateza, catre Atena, insa cand am trecut prin acest oras am fost rapiti de peisaj si am decis sa ramanem, mai ales ca nu aveam data si ora de sosire in Atena… v-am zis eu ca asa e cu autorulota??
Asta înseamnă sa fii cu casa după tine: te opresti unde-ți place priveliștea de pe fereastra!
Ziua am colindat frumosul oras, am schimbat camerele bicicletelor pline de spinii din Kato Gatzea, iar noaptea petrecuta la malul marii, a fost plina de lumini si de culoare.
7. In Atena am fost si mai mobili decat suntem de obicei, cu casa pe roti, cu ajutorul bicicletelor. 🚴♀️ 🚴♂️
Dupa ce am lasat autorulota in Camping Athena, ne-am urcat pe bicicletele din dotare si am luat orasul sub roti.
A fost cea mai buna decizie pe care o puteam lua.
Am vazut Atena exact asa cum este ea. Am strabatut intersectii mari, stradute inguste si ne-am strecurat prin zonele aglomerate, cu mare usurinta!
Am vazut cartiere dezvoltate si zone defavorizate, aflate unele de altele, la distanta de doar cateva pedale de bicicleta.
Desi initial am vrut sa stam doua nopti in acest orasul Atena, bicicletele, ne-au ajutat sa vedem cat mai multe locuri intr-o singura zi.
Am vizitat Acropolele din Atena, unde am calatorit pentru cateva ore, in vremurile antice.
Seara am dormit neintorsi, la propriu, dupa cei 3️⃣0️⃣ de km parcursi prin oras!
Ne-am luat doza de Atena si de aglomeratie, si a doua zi, am fugit undeva departe, la malul marii! 🙂
8. Proximitatea orasului Kinetta, cu iesire la Golful Megara, intre Atena si Corint
In calatoria noastra am incercat, pe cat posibil, sa evitam autostrazile.
Astfel, ne-am putut bucura cu adevarat, de ceea ce inseamna Grecia, de satele si oraselele ei, de oamenii locurilor si de privelisti, care cu siguranta, nu ni le-ar fi oferit drumul pe autostrada.
Ca bonus, am economisit si cativa banuti.
Pozele de mai jos sunt facute in zona Golfului Megara(Stikas), intre Atena si Corint, in timp ce strabateam drumul serpuit, de la tarmul inalt al marii.
9. Canalul Corint
Din Atena, am plecat catre Corint.
Am trecut peste Canalul Corint, un canal artificial care leagă Golful Corint(din Marea Ionică) de Golful Saronic(din Marea Egee), permitand astfel, trecerea navelor dintr-o mare in alta.
Desi poate astazi nu mai pare ceva atat de spectaculos, pe vremuri, acest canal a avut rol primordial in domeniul transportului.
Pe langa toate acestea, este un obiectiv deosebit care merita vizitat, atunci cand esti in trecere prin zona.
10. Kiato, locul din Grecia in care m-as intoarce si maine.
Declar cu mana pe paleta de culori, ca pana sa ajung in acest oras, Kiato, nu am stiut ce inseamna, cu adevarat, conceptul de „mare albastra”.
Dintotdeauna am iubit marea, indiferent de numele ei sau de tipul de formare, indiferent ca nu a fost „ca in strainatate” sau ca a fost plina de alge si scoici. 🌊
Ma simt implinita si recunoscatoare, ca am avut ocazia sa vad asemenea minune a naturii… atat de mult albastru natural, adunat tot, intr-o singura mare, Marea Egee… 🙏
11. Podul Rion-Antirion(Patras), care leaga Peloponezul de restul zonei continentale.
Este un pod spectaculos, pentru care am platit 20 de euro taxa, pentru a-l parcurge cu autorulota noastra, cu alcov.
12. Mytikas
In localitatea Mytikas, am ajuns fara sa vrem, plecand din Peloponez catre Lefkada, hotarand sa parasim autostrada, in favoarea unui drum national.
A fost cel mai palpitant drum pe care l-am facut vreodata. Portiune aceasta mi-a ridicat cele mai multe semne de intrebare, pe care mi le-a ridicat un traseu, de cand calatorim cu rulota.
Au fost clipe in care, dupa ce am mers zeci de minute fara sa ne intalnim cu vreo masina, m-am intrebat daca drumul ales, chiar duce undeva… Ne-am gandit sa ne intoarcem, dar distanta parcursa era considerabila…
Soseaua s-a ingustat tot mai mult, cu fiecare curba mai mare, pe care am intalnit-o.
Am trecut prin satulete de munte uitate de lume, dar totusi asfaltate.
Ne-am strecurat printre casele oamenilor, ne-am intalnite cu capre si vaci care pasteau liber si am ajuns sus de tot, intr-un aparent etaj alpin, al unor munti inalti( ulterior am aflat ca se numesc Psili Koryfi ).
In tot acest timp am circulat cu GPS-ul care ne incuraja, strasnic, sa mergem inainte…
Uite ca iesitul de pe autostrada ne-a supus atentia la teste grele si ne-a dat emotii reale, insa a meritat.
La nici 15 minute de cand drumul a inceput sa coboare, ne-a fost dat sa vedem cel mai frumos peisaj pe care l-am vazut pana acum: o insula inalta(Kalamos), care se itea catre ceruri, din Marea Ionica, tantosa, ca marea-i mai albastra decat vazduhul.
Desi a fost un drum greu(norocul nostru ca a fost asfaltat), acum ca stim unde ajunge si ca e sigur, l-am mai repeta ori de cate ori ar fi nevoie, pentru peisajele superbe.
13. Lefkada
De la 33 de grade Celsius, temperatura resitimtit in partea de nord a Peloponezului, in Lefkada, am trecut la temperaturi de 22 de grade si un soare mangaietor…
A fost vremea perfecta pentru hoinereala pe apa, pentru scuba si innot.
Bog a schimbat rapid, volanul autorulotei cu cel al hidrobicicletei! 🤣
Cu hidrobicicleta am descoperit cea mai mica si speciala plaja, aflata intr-o grota.
Culoarea Marii Ionice, s-a schimbat si ea, datorita tarmurilor nisipoase si a vegetatiei marine. Asadar, am trecut de la un albastru tulburator la un turqoise racoritor! <3
Noptile in Lefkada au fost mai racoroase, destul cat sa ne acomodam cu gandul ca acasa, in Romania, se instalase toamna deja.
14. In Salonic am ajuns cand am iesit de pe autostrada, fiind in cautarea unui loc de campare, pentru o noapte.
In acest oras am fost doar in trecere, pentru ca momentul sosirii noastre a coincis cu ora de varf, in ceea ce priveste aglomeratia in trafic.
15. Nea Moudania
Cu aceasta ocazie, am ajuns pentru a doua oara, in aceeasi calatorie, in zona Halkidiki, dar in alt ”deget”, fata de prima data(Vourvourou).
Am ajuns aici pe final de calatorie, in Camping Ouzouni Beach, cand am decis sa fugim din Salonic, catre un camping dintr-o zona turistica. Aici am ramas 2 nopti, suficient cat sa ne odihnim, inainte de drumul catre casa.
16. Prima zi acasa, nu a fost deloc cum ne-am imaginat. 🏠
Inca de cand am intrat pe usa, ne-am speriat de cat de mare e casa fixa, pentru noi.
Desi am fost obositi dupa drum(3928 km in 14 zile), pentru ca la intoarcere am mers din Halidiki pana in Iasi(in Halkidiki am fost de 2 ori, și la dus și la intors, pentru ca nu sunt campinguri in zona Salonic-de acolo ar fi fost mai direct sa plecam acasă), aproape continuu(cu cateva mici opriri de respiro pentru noi si pentru autorulota + o oprire de 3,5 h in Bucuresti si una de 3h in Bacau), aici nu ne gasim locul.
Inca de cand am ajuns acasa si am despachetat partial, Bog m-a intrebat:
“Trebuie neaparat sa stam in casa asta?? “.
Aceasta intrebare, desi initial m-a blocat pentru cateva secunde, m-a facut sa ma opresc din tot si sa privesc putin, in interiorul meu. Mi-am dat seama ca simteam acelasi lucru.
Asta-noapte, patul a fost prea mare si risipitor de spatiu si de apropiere, pentru noi.
In autorulota, desi nu pare, spatiul e suficient…suficient cat sa te bucuri de prezenta persoanei iubite, la orice clipa. Suficient incat sa dormi regeste, sa gatesti ca intr-un restaurant de lux, suficient cat sa ai unde sa faci ordine si curatenie si suficient cat sa te simti ACASA.
ACASA nu e despre spatiu, despre cladiri luxoase sau despre tehnologie. Acasa e despre apartenenta si iubire.
Noi in iesirile noastre cu autorulota, simtim ca apartinem. Apartinem unul altuia, apartinem unui trai liber si sanatos, apartinem naturii si vietii adevarate.
Luxul cand calatoresti cu casa pe roti, il cauti in priviri si in inimi…Pot spune ca cel mai de pret lucru, in calatoriile noastre, il gasim in cel mai la vedere loc: fereastra autorulotei.
Ce am invatat din aceasta calatorie??
1. Am invatat ca e posibil sa fii înconjurat de case pe roti si sa nu fii deranjat, in acelasi timp, de vecini.
2. Poti scuti bani daca nu alegi sa circuli pe autostrada. Acest lucru insa necesita atentie, ca nu cumva sa o iei pe drumuri terțiare, impracticabile cu autorulota. In zona muntilor foarte inalti, de strabatut, e mai bine sa alegi autostrada
3. In Grecia, pe autostrada, sunt putine stații de alimentare, cel puțin sunt foarte putine fata de câte sunt la noi in țara. Asadar, alimenteaza unde ai ocazia, ca sa nu ai surprize!
4. A fost bine ca am ales sa facem toate drumurile pe timp de zi, fără graba, nopțile alegand sa le petrecem in locații sigure, cu priveliste.
5. Grecii nu vor sa impresioneze clientii cand vine vorba despre aspectul restaurantelor, a magazinelor si a reprezentantelor auto.
6. Grecia este superba, plina de munti care ies din mare, de leandri roz care perfecteaza albastrul cerului, de oameni primitori cu turistii, de campinguri si de albastrul marii.
7. Bisericile grecilor nu sunt atat de somptuoase ca ale noastre, dar grecii pun bisericute in miniatura la orice pas, pe post de troita.
8. Măslinele si bumbacul sunt la fel de des intalnite ca vita-de-vie si porumbul, la noi.
9. Pe Limba Soacrei (denumirea populara unui tip de cactus), ca nu ma mai apropii de fructele vreunui cactus, vreodata, la cate zile au durat pana am reusit sa-mi scot toti tepii din palme.
10. Am vazut rodii in copaci.
11. Indrazneste sa mergi mai departe si cand pare greu. Lucrurile cele mai spectaculoase, unice chiar, se pot ascunde, acolo unde te astepti mai putin!
No Comments